+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Wat is de carbon footprint van mijn transport?

Wat is de carbon footprint van mijn transport?

Carbon footprint calculator transport
Bent u benieuwd hoe groot de carbon footprint van uw import, export of cross-trade zending is? Ritra Cargo vertelt u precies hoe het zit. In ons vernieuwde TRACOS Lite portaal vindt u voortaan de CO2-uitstoot per zending. Handig voor de communicatie naar uw klanten, of als u gewoon wil weten hoe “groen” u bezig bent. 

 

CO2-uitstoot per deeltraject

Hoe groot is de carbon footprint van mijn goederentransport? Als internationaal expediteur hoorden we deze vraag steeds vaker. Daarom ontwikkelden we met behulp van Rozwitha Roos een CO2-rekenmodel. Bijzonder aan dit rekenmodel is dat deze precies vertelt voor hoeveel CO2-uitstoot elk deel van het transporttraject verantwoordelijk is. Ons TRACOS Lite portaal toont de totaalsom, waarbij onderscheid wordt gemaakt in de volgende deeltrajecten:
 • Het hoofdtransport: zeevracht, luchtvracht, spoorvervoer of wegtransport
 • De overslag behorende bij het transport in Nederland
 • Het transport in Nederland per truck, trein, of binnenvaartschip

 

Door inzicht te hebben in de emissie per onderdeel van het transporttraject, wordt het makkelijker om de carbon footprint te verkleinen. Ook gebruiken veel verladers deze informatie in de communicatie naar hun klanten.

 

Hoeveel bomen “kost” mij dit?

Een bekende manier om CO2-uitstoot te compenseren, is door het planten van bomen. Deze nemen namelijk CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Eén boom kan in één jaar tijd 20 kilogram aan CO2-uitstoot opnemen. Wilt u T-shirts importeren vanuit Xiamen en dit compenseren door bomen te (laten) planten? Dan kunt u per enkele boom de volgende hoeveelheid T-shirts vervoeren:
 • Per luchtvracht naar Amsterdam: 3 kg. T-shirts
 • Per zeevracht naar Rotterdam: 45 kg. T-shirts
 • Per spoor naar Tilburg: 92 kg. T-shirts

 

Het mag duidelijk zijn dat de modaliteit waarmee het hoofdtransport wordt uitgevoerd een grote impact heeft op de carbon footprint.

 

Ook de manier waarop het transport van de haven naar de eindbestemming wordt uitgevoerd maakt soms een groot verschil. Een oplettende verlader bespaart hier al snel tientallen kilo’s aan CO2-uitstoot. Wilt u bijvoorbeeld 10.000 kilogram T-shirts vervoeren van de Rotterdamse haven naar Alphen a/d Rijn? Dan komt daar de volgende emissie en compensatie bij kijken:
 • Per truck inclusief overslag: 96 kg. CO2 = 4.80 bomen
 • Per trein inclusief overslag: 93 kg. CO2 = 4.65 bomen
 • Per binnenvaart inclusief overslag: 76 kg. CO2 = 3.80 bomen

 

In dit geval maakt het een groot verschil of het eindtransport per truck of binnenvaartschip plaatsvindt. Om precies te zijn scheelt dit 20 kilogram CO2-uitstoot, oftewel één boom.

 

CO2-uitstoot, ETA’s, vertragingen en meer

In Ritra Cargo’s TRACOS Lite portaal heeft u inzicht in uw zendingen op PO-niveau. U ziet direct hoeveel CO2-uitstoot uw zending veroorzaakt. Daarnaast biedt het TRACOS Lite portaal nog meer waardevolle inzichten. Zo is het ook mogelijk om de status van uw zendingen te volgen. Vanaf de laadhaven tot aan de uiteindelijke aflevering op de eindbestemming. Hierbij is onder andere te zien:
 • (Aangepaste) ETA’s
 • Eventuele vertragingen
 • De planning van de uitlevering van uw goederen

 

Toegang tot het TRACOS Lite portaal is kosteloos beschikbaar voor alle klanten van Ritra Cargo. Heeft u nog geen inloggegevens? Vraag ze dan direct aan!

 

Disclaimer

Voor het berekenen van de CO2-uitstoot is er gebruik gemaakt van actuele standaardwaardes. Zo geeft het CO2-rekenmodel een betrouwbare weergave van de werkelijkheid.
Vanwege de grote diversiteit en complexiteit is het op dit moment nog niet mogelijk om de CO2-uitstoot van het voortransport in oorsprongslanden in te zien.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.