+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Wat weet u over transportverzekeringen?

Wat weet u over transportverzekeringen?

Uw goederen beschadigd ontvangen? Het is niet vanzelfsprekend dat de vervoerder aansprakelijk is voor de schade, of dat deze standaard wordt vergoed. Vanzelfsprekend kan dit grote gevolgen hebben. Wist u dat er zelfs schade op u kan worden verhaald als u deze niet direct heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer het schip zinkt of als er aan boord brand uitbreekt? Een transportverzekering neemt uw zorgen weg.

 

 

 

Wel of niet aansprakelijk?

Een transporteur is maar tot een bepaald bedrag aansprakelijk voor de schade aan de goederen die hij vervoert. Soms is een vervoerder zelfs helemaal niet aansprakelijk. Bijvoorbeeld als uw leverancier de goederen een keer niet zo netjes verpakt heeft. Soms raken goederen kwijt of is er tijdens het vervoer sprake van diefstal.

 

Kortom: bij elk transport is er risico op schade. Als u geen transportverzekering heeft afgesloten, dan zijn deze kosten in de meeste gevallen niet gedekt. Het maakt hierbij niet uit wie de schade heeft veroorzaakt. Dat kan al snel grote financiële gevolgen voor uw bedrijf hebben. Bent u bereid dit risico te nemen? Met een transportverzekering dekt u het risico af wat u loopt als u goederen laat vervoeren.

 

 

Grote gevolgen

De kosten voor schade na bijvoorbeeld ladingdiefstal, brand of waterschade kunnen hoog oplopen. Laat staan als een schip zinkt of een vliegtuig neerstort. De torenhoge kosten kunnen u onverwacht in de problemen brengen. Denkt u bijvoorbeeld aan het ongeval van twee jaar geleden, met Mv. Ever Given. Er zijn zelfs bedrijven hierdoor failliet gegaan.

 

Een transportverzekering dekt de risico’s bij transportschade af. Daarnaast bent u verzekerd van een juiste afwikkeling in geval van schade. Zo komt uw relatie met klanten en opdrachtgevers niet onnodig onder druk te staan.

 

Heeft u schade? Dan is het altijd van belang om afwijkingen en bevindingen zoals waterschade of een tekort te vermelden op de vrachtbrief (CMR). Zo voorkomt u achteraf op zoek te moeten gaan naar bewijs.

 

 

Wie regelt de transportverzekering?

Het regelen van een transportverzekering kan op verschillende manieren. Zo kunt u hier afspraken over maken met uw leverancier in de Incoterm die samen overeenkomt. Let hierbij wel op dat u expliciet afstemt wie de verzekering afsluit. Al wordt er veel over ‘insurance’ gesproken in de Incoterms, ook hier is verzekering van de goederen namelijk niet vanzelfsprekend.

 

Daarnaast is het mogelijk om zelf een transportverzekering af te sluiten. Dit kunt u doen voor iedere individuele zending. Echter wanneer u regelmatig goederen verscheept, is een doorlopende verzekering waarschijnlijk een betere keuze. Hiermee bespaart u tijd en kosten.

 

Tot slot kunt u een transportverzekering ook altijd via ons afsluiten. Omdat we als expediteur zijn aangesloten bij de FENEX kunnen we uw transport op verzoek voor u, op maat, verzekeren.

 

 

Meer weten?

Uiteraard kunnen wij u adviseren over welke transportverzekering het beste bij u past. Hierbij werken we samen met een gespecialiseerd tussenpersoon. Voor meer informatie en advies kunt u contact met ons opnemen.

 

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.