+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Wat zegt de AEO-status over een expediteur?

Wat zegt de AEO-status over een expediteur?

Gecertificeerd AEO-expediteur
“AEO”, waarschijnlijk heeft u al eens van deze term gehoord. Het staat voor “Authorized Economic Operator, wat “toegelaten marktdeelnemer” betekent. Wat houdt dit nu eigenlijk precies in? En waarom is het voor verladers zo belangrijk om transporten te laten organiseren door een expediteur met AEO-status? We leggen het graag aan u uit.

 

AEO-status: garantie voor betrouwbaarheid

Expediteurs die de AEO-status hebben, werken in feite samen met de douane. Beiden zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van inkomende en uitgaande goederen. De AEO-status is een internationaal erkende status. Expediteurs die hierover beschikken worden in de gehele Europese Unie gezien als betrouwbare partner op het gebied van douanetransacties.

 

Om precies te zijn kent de AEO-status twee vergunningen: douanevereenvoudigingen en veiligheid. Om één of beiden te verkrijgen moet een expediteur aan een reeks strenge eisen voldoen, waaronder:
  1. Passende veiligheidsnormen rondom mensen en middelen die zijn betrokken bij goederentransport en douanezaken
  2. Een goed ingerichte handels- en vervoersadministratie, die douanecontroles mogelijk maakt
  3. Aantoonbaar gekwalificeerd voor de afhandeling van douanezaken

 

Bovendien toetst de douane periodiek of een expediteur met AEO-vergunning(en) nog steeds aan alle voorwaarden voldoet. Ritra Cargo beschikt al 2010 sinds over zowel de AEO-vergunning voor veiligheid als die voor douanevereenvoudigingen.

 

Snellere douaneafhandeling

Expediteurs met de AEO-status worden door de douane erkend als betrouwbare internationale handelspartner. Dit heeft meerdere voordelen wanneer u goederen importeert of exporteert. Zo kunnen expediteurs in het bezit van een AEO-vergunning onder andere rekenen op:

 

Het hebben van de AEO-status betekent dus minder oponthoud bij import en export. Volgens Evofenedex zijn goederen die afkomstig zijn van, of bestemd zijn voor een bedrijf met AEO-status, zo’n 50% minder onderhevig aan douanecontroles. Door te werken met een expediteur met de AEO-status beschikt u als verlader dus sneller over uw goederen.

 

Interne processen en procedures keurig op orde

Een expediteur met AEO-status heeft zijn processen en procedures uitstekend op orde. Zo worden problemen en fouten bij bijvoorbeeld douanezaken zoveel mogelijk uitgesloten. Bij Ritra Cargo vinden we het bovendien erg belangrijk dat alle processen en procedures transparant zijn. Daarom hebben we deze vastgelegd in de Administratieve Organisatie en Interne Controle (AO/IC)-beschrijving.

 

Alhoewel niet direct van belang voor de AEO-status, hanteert Ritra Cargo ook eenzelfde benadering voor financiële processen en procedures. Om de beste service aan klanten te kunnen verlenen, zijn we namelijk van mening dat transparantie een vereiste is. Daarom hanteren we transparante financiële processen en procedures en zijn we continu bezig om deze te verbeteren.

 

Om deze continue verbetering in goede banen te leiden, werken we samen met een accountant. Voor sommige organisaties een kwelling, maar voor ons een waardevolle partner die meekijkt en adviseert. Ronald van IJsselmuide vervult al jaren deze rol bij Ritra Cargo. Als lid van Franchiseorganisatie OAMKB Roosendaal maakt Ronald bovendien gebruik van een sterk netwerk van juridische en fiscale adviseurs. Zo zorgen we er samen voor dat ook de financiële processen en procedures keurig op orde zijn.

 

Heeft u nog vragen over AEO? Neem dan contact met ons op.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.