+31 (0)10 76 71 000
Select language

Wegtransport China, ook wat voor u?

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Wegtransport China, ook wat voor u?

Wegtransport China

China is het grootste exportland ter wereld. Het land investeert dan ook enorme bedragen in de handelsroutes van en naar China, zoals de Nieuwe Zijderoute. Ook wegtransport is hier onderdeel van. Alhoewel dit nog altijd vrij kostbaar is, biedt het een aantal belangrijke voordelen. Zeker in de huidige tijd van ernstige congestie en vertragingen. Is wegtransport China ook wat voor u? We lichten de belangrijkste details en mogelijkheden graag toe.

 

Wegtransport via de Nieuwe Zijderoute

Wegtransport tussen China en Nederland is onderdeel van het project “herontwikkeling van de Nieuwe Zijderoute”. Spoorvervoer China valt hier ook onder en is inmiddels een veelgebruikte modaliteit. Naar verwachting zal zo’n 8 tot 10% van het goederenvervoer tussen China en Europa in de toekomst via de weg of over het spoor gaan.

 

Bij de herontwikkeling van de Nieuwe Zijderoute wordt er niet alleen geïnvesteerd in de infrastructuur. Mogelijke handelsbarrières zoals wet- en regelgeving worden ook weggenomen. Zodoende staat de Chinese overheid sinds 2019 wegtransport onder het zogenaamde “Transport International Routiers” (TIR) toe. Douane inspectie van vrachtwagens die lading vervoeren onder de TIR-conventie gebeurt alleen nog in het land van herkomst en bestemming. Hiermee zijn de vele tijdrovende grensformaliteiten in tussenliggende landen niet langer nodig. Zo heeft het TIR-systeem gezorgd voor een ware impuls in het wegtransport tussen China en Europa.

 

Weinig kans op vertraging

Al lange tijd wordt de handel vanuit China bemoeilijkt door ernstige congestie en ruimtetekort. Wekenlange vertragingen zijn dan ook helaas geen uitzondering meer. Dit geldt zowel voor zeevracht als spoorvervoer. Wie kiest voor luchtvracht vanuit China kan nog wel snel over zijn goederen beschikken. Echter is dit voor grote zendingen vanwege de prijs vaak geen optie. Wegtransport vanuit China kan dan een interessant alternatief zijn.

 

Wegtransport China heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De truck kan in één keer door, er is geen overslag nodig
  • Transport vindt plaats van deur tot deur
  • Weersomstandigheden vormen zelden een belemmering

Qua transittijd moet u rekening houden met 20-25 dagen. Hiermee is een zending ongeveer even lang onderweg als per spoor. De kans op vertraging is bij wegtransport China echter vrijwel uitgesloten. Daarentegen liggen de tarieven wel hoger. Op dit moment betaalt u voor een volle container per truck ongeveer anderhalf keer zoveel als via het spoor.

 

Ideaal voor ADR en hoogwaardige goederen

Voor wie gevaarlijke goederen (ADR) wil importeren uit China is wegtransport vaak de makkelijkste optie. Zo is het transport van accu’s en batterijen meestal verboden aan boord van goederentreinen of containerschepen. Vervoer per truck is echter geen probleem. Vrijwel alle type goederen mogen over de weg worden vervoerd.

 

Daarnaast zien we dat er veel hoogwaardige goederen via wegtransport uit China worden geïmporteerd. Het gaat hierbij om volle containers. Dat gebeurt vooral wanneer de transittijd van zeevracht te lang is en luchtvracht te duur is. Er wordt dan vaak gekozen voor spoorvervoer of wegtransport. Hierbij is wegtransport de duurste optie, maar de kans op vertraging is het kleinst.

 

Wegtransport China: facts & figures 
Transittijdongeveer 20-25 dagen
Grootte zendingalleen Full Truck Load (FTL)
Kostenmomenteel ±1,5 keer duurder dan spoorvervoer
Type goederenvrijwel alles
Laad- en losplaatsdeur-tot-deur

 

Wegtransport China boeken?

Wilt u gebruik maken van FTL wegtransport om uw goederen uit China te importeren? We helpen u graag verder! Laat een bericht achter via ons contactformulier of bel ons direct.

 

Ander belangrijk nieuws
Call us Chat with us