+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Weinig verbetering situatie containervaart

Weinig verbetering situatie containervaart

Al maandenlang heeft de zeevracht vanuit het Verre Oosten te maken een enorm capaciteitstekort. Hierdoor zijn de zeevrachttarieven gigantisch hoog. Vorige maand lieten we al weten welke ontwikkelingen we in deze situatie verwachtten na het Chinees Nieuwjaar. Hoe staat het er nu voor?

 

Tariefniveau stabiel hoog

Tijdens het Chinees Nieuwjaar ligt de handel met China zo goed als plat. Daarom is het aanbod aan goederen dat voor die tijd nog “even snel weg moet” altijd erg groot. Er is te veel lading en te weinig capaciteit en dit drijft de prijs omhoog. Na het Chinees Nieuwjaar is het omgekeerde het geval. Fabrieken hebben stilgelegen en er is weinig lading om te verschepen. Hierdoor dalen normaal gesproken de zeevrachttarieven.

 

Inmiddels is het Chinees Nieuwjaar ten einde. De zeevrachttarieven zijn echter nog maar nauwelijks gedaald. Dit komt enerzijds doordat de achterstand aan te verschepen lading nog niet is weggewerkt. Daarnaast is er nog steeds te weinig scheepscapaciteit. Het lijkt er dan ook op dat de gebruikelijke daling van tarieven dit jaar helaas niet zal plaatsvinden. De zeevrachttarieven blijven daarmee stabiel hoog.

 

Containertekort nog niet opgelost

Vorige maand lieten we al weten dat er wereldwijd sprake is van ernstige congestie. Schepen moeten lang wachten om te worden gelost. Vooral in de USA en Europa lopen de vertragingen behoorlijk op. Hierdoor duurt het lang voordat containers weer beschikbaar zijn. Zo zorgt de congestie naast vertragingen ook voor een verder oplopend tekort aan containers.

 

Daarentegen neemt het containertekort in China gelukkig langzaam af. Volgens onze agent zijn er in veel havens nu voldoende containers beschikbaar. Echter is de verwachting dat dit helaas geen stand houdt. Dit komt doordat de massaproductie weer op gang komt, nu het Chinees Nieuwjaar officieel is afgelopen. Alhoewel er dus een kleine verbetering is, zal het containertekort ook in China voorlopig nog niet helemaal zijn opgelost.

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.