+31 (0)10 76 71 000
Select language

Welke Incoterm past het beste bij uw zeevracht transport?

Bel Ritra Cargo +31 (0)10 76 71 000

Welke Incoterm past het beste bij uw zeevracht transport?

Expediteur zeevracht Ritra Cargo

Of u nu veel of weinig ervaring heeft als importeur, het onderwerp Incoterms blijft vaak lastig. Met deze leveringscondities worden de rechten en plichten van de koper en verkoper bij internationaal goederentransport geregeld. De juiste Incoterm kiezen en deze goed afstemmen met de verkoper kan veel onenigheid en onnodige kosten voorkomen. Wat zijn de meest voorkomende Incoterms bij zeevracht en hoe maakt u de juiste keuze?

 

Waarom zijn Incoterms belangrijk?

Incoterms voorkomen onenigheid bij transportschade of fouten tijdens het transport. Deze internationaal erkende leveringscondities leggen vast waar koper en verkoper verantwoordelijk voor zijn:

  • Wie organiseert en betaalt het transport
  • Wie draagt op welk moment het risico bij schade
  • Wie regelt de douanedocumentatie bij in- en uitvoer

 

Elke Incoterm kent zijn eigen taakverdeling voor koper en verkoper. Daar hoort ook een risico- en kostenplaatje bij. Het is daarom belangrijk dat de keuze voor een Incoterm al wordt meegenomen in het offertetraject. Dit kan een groot verschil maken in de totale kosten die u uiteindelijk betaalt voor uw goederen en het transport.

 

Vooral bij ladingschade is het essentieel dat er een leveringsconditie in de koopovereenkomst is opgenomen. Schade komt regelmatig voor en bij een gebrekkige of verkeerde toepassing van de Incoterms keert de verzekeraar niet uit.

 

Incoterms voor zeevracht import

De meest gangbare Incoterms voor internationale zeevracht zijn EXW, FOB, CFR en DDP. Kortweg gaan FOB en EXW uit van het belang van de koper. U kunt uw eigen expediteur kiezen om het (grootste deel van) het transport te organiseren. Bij CFR en DDP is dit andersom. Hierbij kiest de verkoper de expediteur die vervolgens het (grootste deel van) het transport regelt. In feite heeft u bij EXW en FOB dus meer controle over het transport, de planning en de kosten dan bij CFR en DDP.

 

Verantwoordelijkheden van koper (K) en verkoper (V) volgens Incoterms

Welke Incoterm past het beste bij uw zeevracht transport?

* Afhankelijk van de vervoersovereenkomst

Dit schema is een vereenvoudigde weergave van de Incoterms. Voor alle details rondom de taak- en risicoverdeling bij Incoterms verwijzen wij u graag naar de website van de International Chamber of Commerce (ICC).

 

CFR en DDP vaak onverwachts duur

Verkopers stellen vaak voor om de Incoterm CFR in de koopovereenkomst op te nemen. Hierbij worden alle handelingen tot en met het hoofdtransport door hen geregeld. Daarna bent u verantwoordelijk. Het nadeel van CFR is dat u de keuze voor de expediteur niet zelf in de hand heeft. U krijgt vooraf te weten wat het hoofdtransport gaat kosten en krijgt hier vaak een goed tarief voor. Echter geldt dit meestal niet voor de afhandelingskosten op de eindbestemming. Hier worden regelmatig woekerprijzen voor gerekend. Hierdoor bent u onder de streep meestal (onverwachts) duurder uit dan wanneer u voor EXW of FOB kiest.

 

Bij de Incoterm DDP regelt de verkoper het transport van deur tot deur. Voor veel importeurs lijkt dit de meest eenvoudige leveringsconditie omdat de verkoper alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Echter zitten er veel haken en ogen aan DDP, onder andere voor wat betreft het betalen van btw en invoerrechten. We zien regelmatig dat dit in de praktijk complicaties oplevert bij de douaneformaliteiten bij invoer, evenals onverwachte extra kosten. Daarom raden wij DDP af voor goederen die van buiten de EU komen.

 

EXW en FOB voor veel importeurs de slimste keuze

De Incoterm EXW regelt net zoals DDP het transport van deur tot deur. Het grote verschil is dat niet de verkoper, maar u als koper volledig verantwoordelijk bent voor het gehele traject. U kiest uw eigen Nederlandse expediteur die het transport voor u regelt vanaf de fabriek tot aan de eindbestemming. Ritra Cargo werkt hierbij nauw samen met betrouwbare lokale agenten in het land van oorsprong die namens ons alle handelingen tot aan het hoofdtransport verrichten. EXW is vooral een slimme keuze voor importeurs die alles bij één partij willen wegleggen. Zo is er maximale controle over het transport, de planning en de kosten.

 

Bij een koopovereenkomst op basis van FOB kiest u voor uw eigen Nederlandse expediteur. Deze regelt voor u het hoofdtransport en alles daaromheen tot aan de aflevering. Tot de goederen op de boot staan is uw leverancier verantwoordelijk voor alle benodigde handelingen. In combinatie met de goederen die u bij hem afneemt, kunt u vaak een beter tarief krijgen voor deze werkzaamheden dan bij EXW. We raden dan ook aan om dit mee te nemen in het offertetraject zodat u dit vooraf inzichtelijk heeft. FOB is voor bijna elke importeur een goede keuze vanwege de controle op de (vaak lagere) kosten, de zending en de planning.

 

Persoonlijk advies

Voor onze klanten zijn de Incoterms EXW en FOB meestal de beste keuze. Omdat ze zelf de expediteur uitkiezen ligt de controle voor het transport, de planning en de kosten bij hen. Zo zijn er geen verrassingen achteraf. Welke Incoterm voor u het meest geschikt is, kunt u bepalen aan de hand van het kostenplaatje. In de meeste gevallen zal hier FOB uitkomen. Wanneer u ervoor kiest om het transport door ons te laten verzorgen, ontvangt u hiervoor altijd een duidelijk all-in tarief met alle kostenposten duidelijk uitgesplitst.

 

Uiteraard komt er nog veel meer kijken bij het importeren van goederen. Denk aan de transportverzekering, inklaring en fysieke distributie. We adviseren u daar graag over. Hiervoor kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Ook als u nog vragen heeft over Incoterms helpen we u graag verder.

 

 

Met deze uitleg proberen wij importeurs zo goed mogelijk te adviseren over Incoterms voor zeevracht. Echter kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en u blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de keuze van een Incoterm. We raden u aan om u hierin goed te verdiepen.

 

Ander belangrijk nieuws
Chat with us