+31 (0)10 76 71 000 TRACOS 24/7
Nieuws Ritra Cargo

Zomervakantie zorgt voor verkeershinder

Zomervakantie zorgt voor verkeershinder

De zomervakantie komt er weer aan. In Nederland wordt deze per regio verdeeld over een aantal vastgestelde weken. In andere Europese landen is dit niet altijd het geval. Om chaos op de weg te voorkomen gelden er rond de zomerperiode verschillende rijverboden voor vrachtverkeer. Wij hebben voor u in kaart gebracht waar u deze zomer rekening moet houden.

 

 

Rijden vermijden

Tijdens iedere zomervakantie zijn er flink wat dagen waarop een rijverbod voor vrachtverkeer geldt. Op deze dagen mogen vrachtwagens niet rijden en is laden en lossen niet mogelijk. Ook in de dagen ervoor en erna kunt u hier hinder door ondervinden.

 

In verschillende landen, bijvoorbeeld Frankrijk, geldt er in de zomerperiode tijdens bepaalde weekenden een rijverbod. Dit maakt het onmogelijk om op maandagochtend te lossen. Ook leveringen op vrijdagmiddagen worden hierdoor lastig. Doorgaans rijden vrachtwagens niet leeg terug, maar tijdens de rijverboden wordt hier soms een uitzondering voor gemaakt.

 

 

Wegafsluitingen regio Rotterdam

Net als vorig jaar moet u in de zomermaanden ook weer rekening houden met wegafsluitingen rondom de regio Rotterdam. Dit kan een flinke belemmering zijn voor vervoer van en naar de containerterminals op de Maasvlakte. Ook dit jaar gaat de Heinenoordtunnel, naast de (inmiddels bijna standaard) weekendafsluitingen, weer op de schop van 26 juli t/m 9 juli.

 

Daarnaast zullen er deze zomer meerdere afsluitingen zijn rondom Spijkenisse. Hier bevinden zich een aantal verbindingswegen die voor transporten van en naar de Maasvlakte terminals van belang zijn. Rond april en mei zijn er al werkzaamheden aan de Spijkenissebrug geweest. De Beneluxtunnel is van 28 juni t/m 1 juli afgesloten. En van 13 t/m 30 augustus zijn er werkzaamheden aan de Hartelbrug. Alle wegafsluitingen kunt u terugvinden op van A naar Beter.

 

 

Rijverboden Europese landen

In het buitenland zijn rijverboden vaak al op zondagen en/of officiële feestdagen van toepassing. Hieronder vindt u een kort overzicht van Ritra’s belangrijkste Europese bestemmingen (inclusief data):

 

België

 • 21 juli (nationale feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)

Voor voertuigen langer dan 3 meter geldt er in België op zaterdag een rijverbod tussen 12.00 uur en de volgende dag (zondag) 00.00 uur.

 

Duitsland

 • 8 juni (nationale feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)

Op zaterdagen gedurende juli en augustus is er een rijverbod voor vrachtverkeer in Duitsland van 07.00 tot 20.00 uur. Tussen 20.00 en 00.00 uur mogen zij de weg op, daarna begint het zondagsrijverbod. Op zon- en feestdagen geldt het hele jaar door in Duitsland een rijverbod van 00.00 tot 22.00 uur voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton inclusief aanhangwagen.

 

Frankrijk

 • 14 juli (nationale feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)

In de zomermaanden geldt in Frankrijk een extra rijverbod voor voertuigen en combinaties die zwaarder zijn dan 7,5 ton. De rijverboden zijn van kracht van 07.00 tot 19.00. Bovendien geldt er in Frankrijk op elke zon- en feestdag een verbod vanaf 22.00 uur de avond ervoor tot 22.00 uur op de desbetreffende dag, voor voertuigen zwaarder dan 7,5 ton op alle wegen.

 

Italië

 • 2 juni (nationale feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)

Op zon- en feestdagen geldt in Italië een rijverbod voor voertuigen zwaarder dan 7,5 ton. Gewoonlijk geldt dit verbod tussen 09.00 en 22.00 uur, maar tijdens de zomerperiode begint het eerder, namelijk om 07.00 uur.

 

Spanje

 • 8 juni (Sacramentsdag)
 • 9 juni (regionale feestdag)
 • 24 juni (nationale feestdag)
 • 29 juni (regionale feestdag)
 • 25 juli (Sint Jacob)
 • 28 juli (regionale feestdag)
 • 5 augustus (regionale feestdag)
 • 15 augustus (Maria Hemelvaart)

In heel Baskenland, Spanje, geldt een rijverbod voor vrachtverkeer zwaarder dan 7,5 ton op zaterdagen en dagen voor een feestdag tussen 22.00 en 00.00 uur. Op zon- en feestdagen geldt dit verbod tussen 00.00 en 22.00 uur. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton die gevaarlijke stoffen vervoeren, mogen niet rijden op dagen voor feestdagen (met uitzondering van zaterdagen) van 13.00 tot 00.00 uur, en op zon- en feestdagen van 08.00 tot 00.00 uur.

 

Zwitserland

 • 1 augustus (nationale feestdag)

Op zon- en feestdagen geldt in Zwitserland de hele dag een rijverbod. Bovendien geldt er dagelijks een nachtelijk rijverbod tussen 22.00 en 05.00 uur. Deze beperkingen zijn van toepassing op voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton.

 

 

Vertraging voorkomen

Om problemen te voorkomen adviseren wij u om in uw planning rekening te houden met de rijverboden en wegafsluitingen. Zo kunt u onnodige vertraging, extra kosten en lastminute aanpassingen aan uw planning voorkomen.

Over het algemeen gelden rijverboden voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 7,5 ton, maar soms geldt dit voor voertuigen vanaf 3,5 ton. Bovendien zijn er nog andere uitzonderingen op deze regel. Het vervoer van bederfelijke goederen en levende dieren kan bijvoorbeeld worden uitgesloten van rijverboden. Bij twijfel adviseren wij u om het overzicht van Evofenedex te raadplegen of om even contact met ons op te nemen.

 

 

Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg door ons samengesteld. Echter zijn we hiervoor afhankelijk van informatie van derden. Hierdoor kan het overzicht mogelijk kleine afwijkingen vertonen. 

 

 

 

Ander belangrijk nieuws
Bel ons

Hallo!

Wat kunnen we voor u doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.